Vill du laga lite mer grönt till årets julbord?
Här hittar du fem fina recept från vegokocken Mattias Kristiansson.


God jul och hoppas det smakar!

 

Grönkålsbollar
8 portioner på ett julbord

Grönkål i alla former hör hemma på julbordet. De här är piggt gröna i färgen och underbart knapriga. Teststek en boll och se om den håller ihop. Om inte, tillsätt lite mer majsstärkelse.

1 rödlök, finhackad
3 dl hackad grönkål
1 tsk ljus sirap eller agavesirap
2 ½ dl gröna sojabönor, edamamebönor
1 dl hackade valnötter
1 msk majsstärkelse
salt
svartpeppar


Fräs rödlök och grönkål i lite olja tills allt mjuknar något. Ringla över sirapen och låt fräsa någon minut till.
Släng ner rödlöks- och grönkålsblandningen i en matberedare tillsammans med sojabönor, valnötter, majsstärkelse, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät smet. Rulla smeten till bollar och stek dem gyllene i lite olja.

 

 

Rödbetsbollar
8 portioner på ett julbord

Blanda gärna grönkålsbollar och rödbetsbollar på ett fat - så vackert! Näringsjästen kan du hoppa över, men den ger en fyllighet som är knepig att få till annars.

1 dl solrosfrön
5 dl finrivna rödbetor
1 dl bovete- eller havremjöl
2 msk näringsjäst
½ msk riven pepparrot
½ citron, saften
salt
svartpeppar


Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
Häll ner rödbetorna och mixa ihop. Skrapa ner i en skål och blanda ner bovetemjöl, näringsjäst, riven pepparrot, citronsaft, salt och peppar. Forma till bollar och stek dem gyllene i lite olja.

 

Grönt julbord med grönkål och rödbetsbollar


Krämig potatissallad med senap
8 portioner på ett julbord

Potatissallad är som gjort för julbordet. Här är den laddat med den lite sötare grovmalda senapen som ger en fin smak.


1 kg potatis

Senapsmajonnäs med dill

2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 ½ msk grovmalen senap
2 tsk lönnsirap
½ dl finhackad dill

salt
svartpeppar

Till servering
1 msk senapsfrön
2 msk finhackad dill


Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten så att den svalnar av helt. Skär i mindre bitar.
Blanda ihop majonnäs, senap, lönnsirap, dill, salt och peppar i en skål. Vänd ner i potatisen.
Häll upp potatissalladen i en skål. Rosta senapsfröna i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Häll över på en tallrik och låt svalna något. Strö senapsfrön och dill över potatissalladen precis innan servering.

 

Grönt julbord


Rödbetstartar på kavring
8 portioner på ett julbord

Tänk dig en sillsallad utan sill, i snyggare förpackning. Du kan självklart servera den här rödbetssalladen i en skål, men den blir extra tjusig när den får torna upp sig på en liten bit kavring.

Rödbetstartar
200 g inlagda rödbetor, hackade
2 potatisar, hackade
½ rödlök, finhackad
1 saltgurka, finhackad
½ äpple, finhackat
½ krm mald kryddnejlika
salt
svartpeppar

Till servering
6 skivor kavring
½ dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche
rödbetsskott


Rödbetstartar
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Skär kavringen i små kvadrater eller ta ut rundlar med ett kakmått.
Toppa varje kavringsbit med en hög rödbetstartar. Dekorera med crème fraîche och rödbetsskott.


 

Grönt julbord med saffranspannkaka


Saffranspannkaka med björnbärssylt och mandelgrädde
8 portioner på ett julbord

Den här gräddade risgrynsgröten med saffran gör sig både bra i smidiga portionsformar eller i en stor som alla kan ta från. Gröten kan du lugnt förbereda dagen före, ja till och med fylla formarna med, för att sedan grädda precis innan servering.

1 ½ dl grötris
3 dl vatten
en nypa salt

7 dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
1 msk majsstärkelse
1 paket saffran
2 msk strösocker
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde

Till servering
½ dl rostade mandelflagor
2 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro Cuisine vispbar
1 msk florsocker
ev. 1 msk mandellikör eller några droppar bittermandelessens

björnbärssylt


Blanda grötris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
Rör ner mjölken och låt gröten svälla på väldigt svag värme i 40-50 minuter.
Blanda ner majsstärkelse, saffran, strösocker och grädde i gröten. Skrapa över den i en gratängform och grädda i ugnen i 30 minuter tills den blir fastare i konsistensen.

Ta ut saffranspannkakan och strö över mandelflagorna.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och smaksätt med mandellikör eller bittermandelessens.
Servera saffranspannkakan tillsammans med björnbärssylt och mandelgrädde.

Grönare julbord recept Mattias Kristiansson

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén, Martin Cederblad