Vill du laga lite mer grönt till årets julbord?
Här hittar du fem fina recept från vegokocken Mattias Kristiansson.
God jul och hoppas det smakar!
Grönkålsbollar
8 portioner på ett julbord
Grönkål i alla former hör hemma på julbordet. De här är piggt gröna i färgen och underbart knapriga. Teststek en boll och se om den håller ihop. Om inte, tillsätt lite mer majsstärkelse.
1 rödlök, finhackad
3 dl hackad grönkål
1 tsk ljus sirap eller agavesirap
2 ½ dl gröna sojabönor, edamamebönor
1 dl hackade valnötter
1 msk majsstärkelse
salt
svartpeppar
Fräs rödlök och grönkål i lite olja tills allt mjuknar något. Ringla över sirapen och låt fräsa någon minut till.
Släng ner rödlöks- och grönkålsblandningen i en matberedare tillsammans med sojabönor, valnötter, majsstärkelse, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät smet. Rulla smeten till bollar och stek dem gyllene i lite olja.
Rödbetsbollar
8 portioner på ett julbord
Blanda gärna grönkålsbollar och rödbetsbollar på ett fat - så vackert! Näringsjästen kan du hoppa över, men den ger en fyllighet som är knepig att få till annars.
1 dl solrosfrön
5 dl finrivna rödbetor
1 dl bovete- eller havremjöl
2 msk näringsjäst
½ msk riven pepparrot
½ citron, saften
salt
svartpeppar
Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
Häll ner rödbetorna och mixa ihop. Skrapa ner i en skål och blanda ner bovetemjöl, näringsjäst, riven pepparrot, citronsaft, salt och peppar. Forma till bollar och stek dem gyllene i lite olja.
Krämig potatissallad med senap
8 portioner på ett julbord
Potatissallad är som gjort för julbordet. Här är den laddat med den lite sötare grovmalda senapen som ger en fin smak.
1 kg potatis
Senapsmajonnäs med dill
2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 ½ msk grovmalen senap
2 tsk lönnsirap
½ dl finhackad dill
salt
svartpeppar
Till servering
1 msk senapsfrön
2 msk finhackad dill
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten så att den svalnar av helt. Skär i mindre bitar.
Blanda ihop majonnäs, senap, lönnsirap, dill, salt och peppar i en skål. Vänd ner i potatisen.
Häll upp potatissalladen i en skål. Rosta senapsfröna i en torr stekpanna tills de börjar poppa. Häll över på en tallrik och låt svalna något. Strö senapsfrön och dill över potatissalladen precis innan servering.
Rödbetstartar på kavring
8 portioner på ett julbord
Tänk dig en sillsallad utan sill, i snyggare förpackning. Du kan självklart servera den här rödbetssalladen i en skål, men den blir extra tjusig när den får torna upp sig på en liten bit kavring.
Rödbetstartar
200 g inlagda rödbetor, hackade
2 potatisar, hackade
½ rödlök, finhackad
1 saltgurka, finhackad
½ äpple, finhackat
½ krm mald kryddnejlika
salt
svartpeppar
Till servering
6 skivor kavring
½ dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche
rödbetsskott
Rödbetstartar
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Skär kavringen i små kvadrater eller ta ut rundlar med ett kakmått.
Toppa varje kavringsbit med en hög rödbetstartar. Dekorera med crème fraîche och rödbetsskott.
Saffranspannkaka med björnbärssylt och mandelgrädde
8 portioner på ett julbord
Den här gräddade risgrynsgröten med saffran gör sig både bra i smidiga portionsformar eller i en stor som alla kan ta från. Gröten kan du lugnt förbereda dagen före, ja till och med fylla formarna med, för att sedan grädda precis innan servering.
1 ½ dl grötris
3 dl vatten
en nypa salt
7 dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
1 msk majsstärkelse
1 paket saffran
2 msk strösocker
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
Till servering
½ dl rostade mandelflagor
2 dl vispgrädde, t ex mjölkfri som Alpro Cuisine vispbar
1 msk florsocker
ev. 1 msk mandellikör eller några droppar bittermandelessens
björnbärssylt
Blanda grötris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter.
Rör ner mjölken och låt gröten svälla på väldigt svag värme i 40-50 minuter.
Blanda ner majsstärkelse, saffran, strösocker och grädde i gröten. Skrapa över den i en gratängform och grädda i ugnen i 30 minuter tills den blir fastare i konsistensen.
Ta ut saffranspannkakan och strö över mandelflagorna.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och smaksätt med mandellikör eller bittermandelessens.
Servera saffranspannkakan tillsammans med björnbärssylt och mandelgrädde.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén, Martin Cederblad