– Jag gillar Miinus för att det är miljövänligt, allt från konstruktionen, planlösningen, källsorteringen. Alla de här aspekterna som är viktiga för mig, det tycker jag är bra – därför valde vi Miinus, berättar Stefan i sitt nya kök.
När Peter och Stefan skulle bygga nytt kök så föll valet på Puustelli Miinus. Miljövänligt och återvinningsbart men också funktionellt och väldigt snyggt. Ett kök man både lagar mat, arbetar och hänger i.
Peter Nygren jobbar med marknadsföring och ett av hans största intressen är just matlagning. Stefan Nilsson är Trendstefan med svenska folket och såklart jätteintresserad av trender. De har varit tillsammans i evigheter och gått igenom olika lägenheter. Här i Vasastan har de bott i snart 15 år.
– Vi stod i valet och kvalet att flytta eller att bygga om, säger Peter. Vi älskar lägenheten och vi valde att bygga om – då föll alla pusselbi- tar på plats.
Flyttade köket och fick en effektivare lägenhet
– När man har bott i samma lägenhet i 14 år så känner man att det behöver hända någonting mer. Vi var verkligen inne på att flytta. Men varför flyttar man, är det bara för att man behöver ett nytt projekt? Vad vi gjorde istället var en ganska stor inverkan på själva lägenheten. Vi flyttade ut köket i vardagsrummet och har därmed gett oss ett eget rum. Från att ha varit en tvåa med kök, så har vi nu flyttat in köket i vardagsrummet och har därmed en trea med kök. Och det gör att jag får ett eget rum att leka med mina växter i, säger Stefan och skrattar.
– Och på köpet en mycket effektivare lägenhet som fungerar bättre i sociala sammanhang, fyller Peter i.
Funktionellt och hållbart
Det som var viktigast för Peter och Stefan i det nya köket var att det skulle vara funktionellt och lätt att hålla rent. Stefan älskar mat och Peter älskar att laga den. – Det ska vara bra ytor, man ska kunna umgås och laga mat samtidigt. Det är det viktigaste, säger Peter.
– För mig är köket kanske för- och efterspelet till själva matlagningen, säger Stefan. Jag vill kunna hänga där, men jag vill också kunna sortera i efterhand. För mig är miljöfrågan väldigt väldigt viktig. Sortera soporna, sortera tomglasen, tidningarna, allt sådant är viktigt för mig att det funkar. Även miljön var en övervägande faktor vid valet av nytt kök.
– Miljö är viktigt, miljöfrågan är jätteviktig. Köket ska vara hållbart, både över tid men också hållbart på så sätt att det ska kunna vara återvinningsbart. Det är viktigt att det finns bra förvaring, just sorteringsmöjligheter för avfall och kompost och lite annat. Det är viktigt för oss, säger Peter. Att valet föll på Puustelli tedde sig självklart.
Ett ekologiskt kök
– Vi har ju jobbat med Puustellis kök Miinus tidigare, som är ett hållbarhetskök. Och det går ju jag igång på. Jag tycker att det är jättecoolt när de visade mig hur de jobbar med alla sina material, med transporterna och allt det här ekologiska. Det tycker jag är fantastiskt bra. Och vi har ju ett Miinus-kök redan på landet så det var väldigt enkelt att säga att vi vill ha ett till, menar Stefan.
Ett kök designat efter egna önskemål
– Jag känner att vi har så pass nära relation till Puustelli att vi kan komma och ha konkreta önskemål på det som kanske inte finns, fortsätter Stefan och skrattar till. Jag menar, ta till exempel den här bänken. Det är inte självklart att man bygger en matplats på ena kanten eller att man har en tidningshylla på framsidan av köksön. Men jag känner att med Puustelli så kan vi ha den typen av diskussioner. Därför var det väldigt enkelt för oss. Många andra har standardiseringar, det är väldigt viktigt. Jag känner att vi har kunnat få in vår unika smak och våra önskemål med Puustelli.
– Ja, det är helt sant. I och med att ingenting är standard, utan allting måttbeställs och görs efter att man har kommit överens, så går det att göra den typen av lösningar och det är unikt, lägger Peter till.
Mycket samtal med Puustellis inredare
Eftersom Peter och Stefan skulle riva det existerande köket och bygga ett nytt kök i vardagsrummet så blev det många diskussioner med Puustellis inredare.
– Hur långt kan köket bli, hur många lådor ska det vara, hur breda ska de vara... vi har diskuterat alltihopa fram och tillbaka – ska vi ha överskåp, inte överskåp – allt det har vi pratat om, berättar Stefan.
– Ha koll på måtten, hur brett måste det vara, funkar det med en diskmaskin... allt sådant där som inte själv vet när man inte bygger kök varje dag, lägger Peter till.
Köpte allt i ett paket
Paret använde Puustellis helhetsservice till 100 procent. Helhetskonceptet innebär i stora drag att Puustelli tar hand om hela köksrenoveringen, från början till slut. Efter ett hembesök av företagets inredare, som tar mått och ritar upp köket, så tar deras egna snickare bort den gamla köksinredningen och transporterar den till återvinning, fixar till nya ytskikt och monterar den nya inredningen. Ett och samma avtal ger ett nytt kök monterat och klart. Dessutom ordnar de Rot-avdraget. När köket är färdigmonterat har de en överlämning där de noggrant går igenom hela köket tillsammans med kunden. Puustellis helhetskoncept för köksrenovering är unik.
Ett fast pris är en trygghet
– Vi har ju rekommenderat Puustelli till andra vänner i vår närhet. De är alla väldigt nöjda med att få köket levererat på plats, monterat och att de får ett kvalitetssäkrat resultat, menar Stefan. Det är vi väldigt trygga i, så därför har vi använt oss av det till 100 procent. Vi känner att vi behöver inte stå och måla väggarna. När vi ändå gör en budget för vad det får kosta, så kan vi räkna på det. Vad kostar det om någon annan gör det? Vi kan göra det själva om två år när vi vill måla om, men nu kan det vara skönt att slippa.
– Det är tryggheten med att ha en totalkostnad. Att inte bli överraskad av att – oj, vitvarorna tillkom eller oj, hantverkskostnaderna tillkom – utan att ha en totalsumma och slippa vara projektledare. Det är också väldigt skönt, säger Peter.
30-talsinspirerad färgsättning
När det gäller valet av färger och material i köket har Peter och Stefan gått från en väldigt färgglad lägenhet till en väldigt färgglad lägenhet igen. Färgsättningen är avancerad och lite 30-talsinspirerad. Häftigt turkosa partier livar upp de mörka luckorna och det sandfärgade taket matchar fasaderna på husen utanför.
– Det var ju inte riktigt meningen, påpekar Stefan. Vi hade tänkt oss ett ganska avskalat kök, men under processen så insåg vi att färg är kul och då tänkte vi att vi uppgraderar hela konceptet, hela köket, hela vardagsrummet. I och med att vi byggde vardagsrum och kök i ett så fanns det möjlighet att skapa rum i rummet med hjälp av färg.
Köket, den perfekta arbetsplatsen
– Själva köket i sig är mörkt och det är exakt samma färg som vi har på köket i vår sommarstuga – och det är vi väldigt trygga i. Det blir en väldigt bra bas, vilket gör att vi kan experimentera med färg, vilket gör att vi om två år kanske vill måla allt beige, säger Peter.
Funktionsmässigt har paret fått den perfekta kombinationen. En lång köksbänk med bokhylla och barstolar på ena sidan fungerar perfekt för både arbete, matlagning och som matplats.
– Nu har vi både arbetsplats där man kan jobba och spela tv-spel men också en plats där man kan laga mat och göra det på samma yta tillsammans. Det är egentligen det som är den stora poängen, säger Peter.
Matplatsen är hemmets hjärta
– Matplatsen är verkligen hemmets hjärta fortfarande och har varit länge och som trend så ser jag att det fortfarande är det rum som vi alla samlas i, det är där barnen gör sina läxor, det är där man leker med sitt lego och det är där vi vuxna har festen – det är alltid i köket som det roliga är – och så är det i vårt liv också. Köket är absolut det rum som vi använder allra allra mest. Jag älskar att sitta i mina mjuka sköna stolar, sitta och jobba, surfa, spela tv-spel eller något annat, avslutar Stefan.